Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet een fout in de ABS-pomp kunnen worden uitgelezen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 mei 2024

Mijn ABS lampje ging aan toen heb ik het naar de garage gebracht en uitgelezen en het zou de abs snelheidssensor  linksvoor zijn. Nou die is vervangen maar de lampjes zouden nog steeds niet weg zijn volgens de garage. Nu zegt mijn garage dat het de abspomp zou zijn die zou gereviseerd moeten worden.

Mijn vraag is als de abs pomp defect is moet dat dan niet uitleesbaar zijn?

Merk: Mercedes
Type: W204
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 156

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of een fout in de ABS-pomp uitleesbaar moet zijn.

Diagnose stellen
Regeleenheden van auto’s zijn gebouwd om zo efficiënt mogelijk aan de wettelijke eis te voldoen. Er zijn regeleenheden aanwezig van bijvoorbeeld de motorregeling, ABS maar ook van verlichting, boardcomputer enzovoorts. Deze regeleenheden zijn goed in het ontvangen van signalen en aansturen van componenten, echter wanneer er een storing aanwezig is kunnen ze maar heel oppervlakkig helpen bij het stellen van een diagnose.

Uitlezen
Bij uitlezen van de ABS-pomp (met geïntegreerde regeleenheid) zal deze een storing aangeven op de snelheidssensor linksvoor, deze geeft een onjuist signaal. De garage heeft vervolgens deze sensor vervangen maar dit heeft de storing niet verholpen. Nu geeft de garage aan dat de abs-pomp zelf gereviseerd zal moeten worden. Dit zou kunnen, alhoewel er ook andere oorzaken mogelijk zijn. Zo kan de bedrading tussen sensor en pomp verstoord zijn of kan er een slechte aansluiting aanwezig zijn op de pomp.

Ik hoop dat er een goede diagnose gesteld is door de garage voordat de pomp aangeboden gaat worden voor revisie.