Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reparatiekosten in Frankrijk reëel

Vraag gesteld door ANWB-lid op 25 mei 2024

Het rechter portierraam wilde niet meer open of dicht. Bij indrukken van de schakelaar is wel een geluid te horen van het electromotortje.

Ik heb geprobeerd het raam met de hand omhoog te trekken met de knop ingedrukt voor 'omhoog'. Geen beweging.

Toen geprobeerd het raam zachtjes omlaag te drukken, ook met de knop ingedrukt voor 'omlaag'. Toen viel het raam omlaag in het portier en kwam dus niet meer omhoog.

De Franse Citroën-garage geeft een prijs op van € 612,80 voor reparatie van wat zij noemen 'leve vitre commande electrique'.

Mijn vraag: is dit een reële prijs?

Merk: Citroën
Type: Jumpy
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Diesel

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of de prijs van de Franse garage wel redelijk is.

In het Nederlands noemen we dit onderdeel het raam bedieningsmechanisme. Het motortje is een onderdeel van het hefmechanisme en deze delen zijn vrijwel nooit los leverbaar. Het mechanisme is waarschijnlijk door roest aangetast en zal dus compleet vervangen moeten worden.

Helaas heb ik geen inzicht in de dealerprijzen maar ik vind de opgegeven prijs wel hoog. Als u de reparatie door een niet-dealer (in Nederland) zou laten uitvoeren zou het raammechanisme ongeveer €250 tot €300 kosten. Montage kost ongeveer een uur dus de totaalprijs zou in Nederland rond €400,- uitkomen.

Het advies is dan ook om een universeel garagebedrijf te benaderen en hier een prijsopgave te vragen. Indien nodig kunnen mijn collega’s van de Alarmcentrale u ook helpen bij het vinden van een garagebedrijf in het buitenland.

 

Reacties

G. Muilwijk

Auteur - 14 juni 2024

Goededag,

Bovenstaande vraag wil ik graag nog aanvullen.
 

Ik heb de reparatie laten uitvoeren en gevraagd om de vervangen onderdelen aan me te overhandigen, zie bijlagen. 
 

Volgens de receptionist van de garage is het roze onderdeel de boosdoener. Het enige dat ik als leek kan zien is dat er een nippel ontbreekt op een van de kabeltjes. Ik weet niet of ik alle onderdelen heb gekregen, maar ik denk dus wel, mede door uw vermoeden van een (te) hoge prijs, dat ik ben beetgenomen door de garage in Autun. Temeer omdat ik later op ebay.ie setjes tegenkwam voor minder dan  € 100.
 

Van roest is overigens geen sprake.

Pieter

ANWB Expert - 15 juni 2024

Omdat soms het motortje defect is, soms het klemmechiek, soms de raamgeleider, soms een kabel of slechts een rol, en de diagnose pas gesteld kan worden wanneer de bekleding gedemonteerd is worden deze raammechanieken in vrijwel alle gevallen compleet vervangen. Het scheelt diagnose stellen, onderdeel bestellen, wachten, auto naar buiten en naar binnen rijden, dus is dit efficiënter en eenvoudiger voor de garage. Nu kan het in een keer. Gevolg is wel dat er eigenlijk altijd veel meer vervangen wordt dan strikt noodzakelijk.
Ik denk dat er achteraf, en vanuit een ander land, weinig mogelijkheden zijn bezwaar te maken. Dit is alleen een kostbare les, hopelijk kunt u de garage een volgende keer motiveren tot het stellen van een goede diagnose voordat er een onderdeel besteld wordt.