Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

 Is een sterk wisselende kilometerstand per jaar voor een auto motor slecht?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 mei 2024

Als een tweedehands auto in de eerste 3½ jaar van zijn leven, maar totaal 17.000 km heeft gereden en in de laatste 1½ jaar 43.000 km, is dat slecht voor de motor (en auto).  Met andere woorden, als de eerste eigenaar zeer weinig heeft de gereden en tweede eigenaar veel in korte tijd (lange afstanden naar Polen), is dat een reden om de auto niet te kopen? Graag advies.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of een wisselend gebruik slecht is voor de levensduur van de motor.

Uit uw verhaal op te maken staat de kilometerstand van de auto nu op ongeveer 60.000km en is de auto ongeveer 5 jaar oud. Dit is een heel erg gemiddelde kilometerstand die past bij een auto van deze leeftijd.
Dat er in de eerste jaren extreem weinig met de auto gereden is en de laatste anderhalf jaar wel ruim 40.000km bij zijn gekomen is niet nadelig voor de auto. Het aller belangrijkste is dat de auto altijd goed onderhouden is, volgens het onderhoudsschema. Ook de eerste jaren toen de auto zo weinig gebruikt werd. Het gebeurt meer dan eens dat wanneer een auto weinig kilometers maakt het onderhoud er bij inschiet. Motorolie veroudert naar verloop van tijd, remschijven kunnen juist overmatig gaan roesten; ook bij weinig gebruik is juist onderhoud zeer belangrijk.

Dus als u onderhoud goed is uitgevoerd en dit is aantoonbaar dan mag het wisselende gebruik niet van invloed zijn op slijtage in of aan de motor.