Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Handrem bij langdurig stilstand

Vraag gesteld door B. Verschuur op 20 april 2024

Goedemiddag.

Ik ga binnenkort 2 weken met vakantie en ik wil weten, of ik de auto, die ik niet gebruik, gedurende 2 weken op de handrem kan laten staan, of dat ik deze in de eerste versnelling moet zetten en juist niet op de handrem, gedurende deze 2 weken.

Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U gaat binnenkort twee weken op vakantie en u vraagt of het gebruik van de handrem dan wel verstandig is óf bij 14 dagen stilstand beter de auto in de versnelling weggezet kan worden.

Uitgaande van einde vorstperiode is het gebruik van de handrem vanwege vastvriezen geen reden meer om deze te ontzien. Anderzijds kan onder invloed van luchtvochtigheid een aangetrokken handrem gaan 'verkleven'. Dus dat een remblokje op de remschijf of een remschoentje aan de remtrommel (afhankelijk van de constructie) wat blijft plakken. Bij een ontgrendelde handrem staat de handrem er feitelijk nog op, dat bij het wegrijden met een 'klonk' geluid wel vaak weer gemakkelijk losraakt.

Maar misschien is voorkomen beter dan genezen en zou u dat risico kunnen vermijden om op safe te gaan en in de versnelling te parkeren. Mits de auto op een vlakke ondergrond staat en dat verder ook zonder risico is. Bij ook maar een beetje af- of oplopende parkeerplek is de traditionele handrem onmisbaar en zal deze te allen tijde gebruikt moeten worden.