Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Draagkracht trekhaak

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 21 april 2024

kan de trekhaak van deze auto 60 kg dragen

Merk: opel
Type: meriva kenteken 39-pg-bs
Bouwjaar: 2004
Brandstof: bezine
Motorvermogen: 1600

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft Een Opel Meriva van 2004 en u vraagt of de trekhaak ook 60 kg kan dragen. Er moeten immers fietsen mee.

De maximale kogeldruk van de trekhaak zélf staat in de regel of het typeplaatje van de trekhaak. Maar feitelijk bepaalt de autofabrikant wat de auto feitelijk aan gewicht op de kogel mag hebben. Voor deze auto is dat maximaal 50 kg en dient u zich daar formeel ook aan te houden.

De trekhaak kan in veel gevallen een hoger gewicht hebben maar wettelijk gezien is de laagst opgegeven kogeldruk bepalend. Het zou dus best kunnen dat de gemonteerde trekhaak gerust 70 kg kan en mag dragen, echter Opel stelt dat dit in dit geval niet meer dan 50 kg mag zijn. De conclusie is dan dat de trekhaak best méér gewicht kan hebben maar dat dit feitelijk niet mag. Deze Meriva mag immers van Opel maximaal maar 50 kg op de kogel hebben en dat is dan meteen ook de wettelijke grens en mag niet overschreden worden.

Vanuit de praktijk merken we dat dienstdoende agenten hier niet actief aandacht aan besteden, zeker wanneer het hele fietsentransport er heel veilig en deugdelijk uitziet. En dat doet het in verreweg van de meeste gevallen ook wel. Maar hoewel dit wellicht daarom gedoogd wordt, is overschrijding van de kogeldruk volgens de letter van de wet nog altijd verboden. En in een ernstige situatie, zoals bij een ongeval en letsel, zou een verzekering er ook vervelend over kunnen doen mocht de overschreden kogeldruk daar daadwerkelijk de oorzaak van zijn.