Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BPM op bedrijfswagen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 april 2024

Mijn vader heeft een Ford Ranger uit 2017 in Spanje die als bedrijfswagen wordt gezien in NL middels een code op het kenteken. Ik zou deze auto graag willen importeren naar NL en particulier willen rijden.

De auto is dus 7 jaar oud en wordt als bedrijfswagen gezien, dus geen BPM zou je zeggen. Maar is dit ook het geval als ik de auto particulier ga rijden? Ik krijg te veel wisselende verhalen te horen helaas en wordt er niet wijzer van.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zou graag een Ford Ranger willen importeren van inmiddels 7 jaar oud. U vraagt of u deze als formeel geregistreerde bedrijfswagen BPM vrij kunt invoeren, aangezien u 'm als particulier wilt gebruiken.

De Belastingdienst geeft feitelijk als verantwoordelijke instantie het juiste antwoord;

Geen bpm betalen voor uw bestelauto

In de volgende 2 gevallen hoeft u geen bpm te betalen en ook geen aangifte te doen:

  • De bestelauto is ouder dan 5 jaar.
    Dan geldt 100% leeftijdskorting.
  • U gebruikt de bestelauto als ondernemer.

De bovenste opmerking is feitelijk voor u van toepassing. De betreffende Ford is ouder dan 5 jaar, en ongeacht of de koop voor particulier óf zakelijk gebruik bestemd, is vervalt de BPM voor 100% wanneer de bedrijfswagen ouder is dan 5 jaar. De BPM komt per definitie te vervallen, ook bij jonger dan 5 jaar, wanneer je het voertuig als ondernemer gaat gebruiken. Dat slaat dus op de onderste opmerking. Maar de 100% leeftijdskorting is ook voor u van toepassing en bent u de Belastingdienst géén restant BPM verschuldigd.