Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto beveiligen tegen diefstal

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 mei 2024

Ik overweeg een RAV 4 te kopen. Wat is jullie beveiligingsadvies ivm auto diefstal?

Merk: Toyota
Type: RAV 4
Bouwjaar: 2022
Brandstof: Hybride
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U stelt uw vraag n.a.v. de mogelijke aanschaf van de genoemde Toyota RAV4.

De RAV4 is nu zo'n beetje de meest gestolen auto en heeft dat stokje overgenomen van de VW Golf en Polo. En dat terwijl er van de twee Volkswagens véél meer exemplaren rondrijden. Procentueel gezien is de kans dat een RAV4 gestolen wordt véél groter dan wanneer je een Golf of Polo bezit. Uw bezorgdheid begrijp ik wel.

Het eerste advies is uiteraard de auto te verzekeren inclusief het risico op diefstal. Dat zal ongetwijfeld ook uw insteek zijn met voor risico auto's vaak ook hogere premies als gevolg. Sommige verzekeraars kunnen ook de eis stellen dat het voertuig extra beveiligd wordt, bijvoorbeeld met een voertuigvolgsysteem. Het is niet per definitie zo dat de kans op diefstal wordt verkleind maar eerder weer teruggevonden. In geval van de RAV4 komt dat in pakweg ruim 40% van de gevallen voor.

Mocht u extra willen investeren in diefstalbeveiliging, dan zou u kunnen kiezen voor alarmsysteem klasse 3 (soms al tegen meerprijs optioneel aanwezig bij deze generatie RAV4), die bijvoorbeeld het wegslepen en het binnendringen van de auto signaleert. Daarop aanvullend klasse 5 die bij het afgaan van het alarm het verder rijden blokkeert, met ook een diefstalmelding naar de alarmcentrale voor verdere actie. Klasse 5 kan overigens alleen i.c.m. met klasse 3 geïnstalleerd worden om zo te kunnen functioneren. In totaal zal een dergelijk gecertificeerd alarmsysteem ruwweg tussen de 1.500-2.000 euro bedragen en zijn er nog abonnementskosten van pakweg 20 euro in de maand. Met deze ingreep doet u eigenlijk wel het maximale en kan het misschien ook zijn dat de verzekeraar de premie ook naar beneden wat gaat bijstellen.

Voor meer info verwijs ik u naar de Kiwa die o.a ook de gecertificeerde alarmsystemen noemt én de erkende inbouwbedrijven.