Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuurbekrachtiging A1 uitgevallen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 maart 2024

Nadat ik met een lege accu en uitval stuurbekrachtiging kwam te zitten. Op advies monteur de dynamo laten vervangen. Deze zou doorgebrand zijn. Na vervangen continu problemen met uitval stuurbekrachtiging.
Bij uitlezen auto geeft hij de volgende foutcodes aan : 02252 mechanical failure electrical fault in circuit + 03014 energy managment active + U140000 function restriction due to low voltage. Ook is er vermoedelijk bij de accu een zekering tussenuit geknipt , maar is deze niet meer teruggeplaatst met het originele kapje erop. Ook is er op de zekeringplaat een soort groene aanslag te zien.  Accu is 1 jaar oud. Kan al het boven genoemde verband hebben met stuur problemen ?

Merk: Audi
Type: A1
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is dat problemen met de accu en de dynamo leiden tot problemen met de stuurbekrachtiging.

Een samenhang tussen problemen met het laadsysteem en de stuurbekrachtiging is zeer goed mogelijk. De Audi A1 is voorzien van elektrische stuurbekrachtiging, de laadspanning is hierbij van groot belang!

Sterker nog: de codes die u opgeeft hebben te maken met het niet goed functioneren van het laadsysteem. Zo verwijst 02252 naar een fout in het elektrische systeem (de laadspanning is niet correct), ik denk 01314 in plaats van 13014; kort durende communicatiestoring, bijvoorbeeld door een slechte verbinding en U1400 op een gelimiteerde functie vanwege een te lage spanning.

Waardoor de storing veroorzaakt wordt zal echt moeten worden vastgesteld door de garage, het is belangrijkom de voedingsspanning op diverse componenten te laten controleren. Aan de hand van deze metingen kan een definitieve conclusie getrokken worden, maar uitval van het elektrische systeem leidt zeer zeker tot uitval van de elektrische stuurbekrachtiging. Een samenhang is dus zeer waarschijnlijk.