Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storend ISA geluidssignaal

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 april 2024

Ik rij in een Toyota Yaris Cross van 2023, ISA waarschuwt mij via een rood knipperend signaal als ik de aangegeven snelheid overschrijdt. Mijn partnerijdt in een Toyota Yaris X van 2024. Isa waarschuwt via een knipperd signaal en (irritante) piepjes, die niet permanent uit te zetten zijn (wel per rit). Volgens de dealer is dit geluidssignaal verplicht oer 1-1-2024.

Een collega rijdt een Kia Niro van 2024 en heeft geen piepjes bij overschrijden van de snelheid.
Kunt u mij vertellen of het geluidssignaal per 1/1/2024 inderdaad verplicht is, want het is echt uiterst irritant?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft vragen over ISA wat staat voor Intelligente Snelheids Assistent.

Inderdaad is ISA verplicht aanwezig bij nieuwe auto’s. In de Europese wetgeving is opgenomen dat dit systeem verplicht aanwezig is bij auto’s die na 6 juni 2022 op de markt zijn gekomen en vanaf 7 juli 2024 op elke nieuw geregistreerde auto. Zo kan het zijn dat bepaalde nieuw geleverde auto's op dit moment nog niet voorzien zijn van een dergelijk waarschuwingssysteem, terwijl andere dat wel hebben. Na 7 juli moeten alle auto’s voorzien zijn van ISA, dat is duidelijk.

Omdat ISA nog niet altijd perfect werkt hebben we hier een duidelijk standpunt over op onze site: ANWB Standpunt ISA.

 

Reactie

W.J. Boerenkamp

ANWB lid- 13 april 2024

Dat het systeem verplicht is was al duidelijk, maar de vraag is of een geluidssignaal (piepjes) verplicht is of dat alleen een knipperend verkeersbord in je dashboard voldoende is?

Pieter

ANWB Expert - 17 april 2024

Voor zover bekend is een waarschuwing aan de bestuurder genoeg. Dit kan een geluidssignaal zijn, maar ook een visueel of een haptische waarschuwing volstaat. Die piepjes zijn dus niet verplicht als er wèl een andere manier van waarschuwen is. 
Overigens vermoed ik dat de garage niet de mogelijkheid heeft om een van de twee waarschuwingen afzonderlijk uit te schakelen. Maar dat laat ik over aan de beoordeling van de dealer.