Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Startproblemen Toyota Yaris 1.3

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 maart 2024

Het komt een enkele maal voor dat de Yaris niet start. Wel branden de lichtjes,  maar de startmotor reageert niet. Ik heb het contactslot door de dealer laten onderzoeken.  Was in orde. Ik heb het ook met contactreiniger ingespoten. De laatste twee maanden deed het probleem zich niet meer voor,  maar ik houd mijn twijfels.
Nu heb ik ergens gelezen dat het zou kunnen komen door een slechte schakelaar   die dient om te voorkomen dat in een versnelling wordt gestart. Als dat zo is, waar zit die schakelaar dan, en is het verstandig die preventief te laten vervangen? Graag uw deskundig commentaar, waarvoor bij voorbaat dank!Merk: Toyota
Type: Yaris 1.3
Bouwjaar: 2008
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraag hoe het kan dat de Toyota soms niet start.

Het betreft hier een handgeschakelde Yaris betreft, dan is het noodzakelijk om het koppelingspedaal in te trappen om de auto te starten. Wanner de auto dit niet registreert zal de startmotor niet worden aangestuurd. De schakelaar die u benoemt bevindt zich boven het koppelingspedaal.

Deze schakelaar is geen bekend zwak punt maar natuurlijk kunt u er voor kiezen deze preventief te laten vervangen. Ik veracht dat dit ongeveer €150,- zal gaan kosten. U kunt ook alleen de bevestiging en de stekkeraansluiting van de schakelaar ook door uw garage laten controleren. Overlegt u met de monteur om te bepalen wat nu de beste oplossing is. 

Een andere mogelijkheid zou een slechte contactsleutel kunnen zijn. Dit kunt u hopelijk testen door altijd de reservesleutel bij u te hebben. Als het probleem zicht voordoet kunt u proberen of de auto wel start met de andere sleutel.