Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Spatlappen monteren?

Vraag gesteld door H. Fidder op 10 maart 2024

Kun je beter wel of geen spatlappen monteren?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Voor vrachtwagens en bijbehorende aanhangwagens bestaat er wetgeving omtrent zogenaamde 'opspatafscherming'. Voor personenauto's is de afscherming van de wielen opgenomen in de typegoedkeuring en zijn extra aanpassingen niet verplicht, en ook niet nodig geacht volgens de wetgever. 

Spatlappen zijn als accessoire niet meer zo populair als in de jaren '70. Dat kan te maken hebben met veranderende smaak of mode, maar het ontwerp van auto's is in de afgelopen 40 jaar ook veranderd. Ik vermoed dat fabrikanten de standaard-spatlappen achterwege laten vanwege aerodynamica. Wel staan spatlappen vaak gewoon op de optielijst en zijn ze ook als origineel of universeel accessoire te bestellen.

Extra opspatbescherming kan helpen om de auto beter schoon te houden. Dat kan nut hebben als de gebruiksomstandigheden daarom vragen. Ik denk dan aan weggedeelten in 'agrarisch gebied' of smalle landweggetjes waarbij een auto bij het passeren van een tegenligger soms een stukje berm moet meepakken. Ook als de auto wordt gebruikt op gravelwegen (buitenland) of onverharde wegen kan het een zinvolle optie zijn. Bij regenval zorgen spatlappen voor minder opspattend water.