Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudshistorie auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 maart 2024

Goedemiddag,

Ik heb vorige week een Skoda Superb gekocht bij een garage. Ik vroeg daar bij de aankoop naar de onderhoudshistorie. Die had hij niet maar ik kon wel zelf de dealer bellen waar de auto altijd is onderhouden. Dat heb ik gedaan en uitgelegd hoe en wat en dat ik graag de historie wil inzien wat er aan gerepareerd is in het verleden. Dat wilde vanwege de privacy niet geven (logisch). Toen vroeg ik of het niet mogelijk was de gegevens te anonimiseren, want het gaat mij onder wat er gedaan is, niet van wie de auto was. Maar daar zouden ze problemen mee krijgen.

Is het gebruikelijk om geen historie mee te geven? En hoe kom ik dan aan de gegevens?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht recent een occasion maar u bent op zoek naar het onderhoudsverleden. De verantwoordelijke onderhoud plegende dealer weigert dit echter af te staan.

De betreffende dealer is niet verplicht de onderhoudshistorie aan u over te dragen. Hoe u daar alsnog kunt beschikken wordt lastig omdat u feitelijk overgeleverd bent aan de goodwill van deze dealer. En die lijkt er niet heel veel energie aan te willen besteden. Vandaar altijd het advies vóór de koop dit bij verkoper af te dwingen, alvorens het koopcontract te ondertekenen. Nu laat de verkoper het aan u over om het op een of andere manier te bemachtigen.

U zou nog kunnen overwegen het onderhoud bij die betreffende dealer te laten uitvoeren, mits redelijk in de buurt, en dat die historie feitelijk daar wordt voortgezet. Eenmaal daar binnen als klant wordt de bereidwilligheid wellicht een stuk groter.