Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Misfire 4de cylinder

Vraag gesteld door S. Willemse op 4 maart 2024

Hi,

Ik heb een jaar geleden een oud Ford ka'tje als eerste autootje gekocht. Enorm veel plezier van gehad. Helaas heeft hij voor het eerst een mankement. Afgesloten maandag is de auto begonnen met stotteren. Uitgelezen en hij geeft aan dat cylinder 4 een misfire heeft.


Aangezien ik de auto voor een enorm goed prijsje heb kunnen kopen wil ik dit het liefst zelf oplossen zodat ik er niet te veel geld in te hoef te stoppen.

Ik heb de bougies van cylinder 4 al vervangen maar weet niet goed wat er nog meer aan de hand zou kunnen zijn. Heeft iemand nog ideeën wat dit zou kunnen zijn en of ik dat zelf kan oplossen.
Verder eventuele troubleshooting stappen?

Merk: Ford
Type: Ka
Bouwjaar: 2004
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 60

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt graag weten wat de meest waarschijnlijke oorzaak is van misfire op een van de cilinders.

Misfire betekent alleen dat er geen volledige verbranding plaats vindt bij een van de cilinders, in dit geval cilinder 4.

Een niet volledige verbranding kan worden veroorzaakt door een slechte of ontbrekende vonk, een slecht mengsel of een slechte compressie. De eerste stap is dus controleren waar het mis gaat: is er ontsteking wanneer men de bougiekabel los neemt van de bougie, is er aansturing op de injector van cilinder 4 en klopt de compressie van deze cilinder?
Dit zijn geen zaken die u vrij eenvoudig kunt controleren. De ontsteking op de bougiekabel kan gecontroleerd worden door de kabel los te nemen van de bougie en hier een schroevendraaier in te steken, vervolgens kunt u tijdens het starten controleren of er een vonk ontstaat (kijk uit voor deze hoogspanning!). Ook kan door middel van een spanningzoeker vrij eenvoudig gecontroleerd worden of er aansturing is van de brandstof injectie.

Als er vonk is en aansturing van de injectie is de vraag waarom de injector wellicht weigert, u kunt deze reinigen of vervangen. Als laatste kunt u de compressie van cilinder 4 laten controleren. Dit is iets wat echt professioneel gereedschap vraagt dus hiervoor is een garage noodzakelijk.

Ik hoop dat u hiermee zelf aan de slag kan, anders zit er niets anders op dan de garage te bezoeken voor een professionele diagnose en vervolgens een reparatie advies.