Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Martens weren hybride

Vraag gesteld door M. Tissen op 6 april 2024

Beste, we wonen in een landelijk gebied met de nodige marters. Ik krijg over twee weken een Passat GTE en wil graag voorkomen dat marters de auto beschadigen. Wat kunt u mij hierin adviseren in zijn algemeenheid?

Vraag 1
Voorgaande auto had ik een marterpieper die op de accu was aangesloten. Nu begreep ik dat de 12v accu bij de GTE achterin zit, is aansluiting van zoon apparaat dan nog mogelijk?

Vraag 2 ik overweeg ook een apparaat op de oprit te installeren. Je hebt ultrasoon geluid en je hebt er met flits en geluiden. Wat adviseert u in deze? Kleine noot; de oprit is gelegen onder het raam van mijn zoon gaat hij hier last van hebben?

Vraag 3
Heeft u statistieken of de GTE groep vaak doelwit is van martens?

Hoor graag van u alvast bedankt Gr Maarten

Merk: Volkswagen
Type: Passat GTE
Bouwjaar: 2020
Brandstof: Plug-in hybrid
Motorvermogen: 218

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt een Passat GTE aanschaffen maar u maakt zich zorgen over het ongewenst bezoek van steenmarters.

Steenmarters zijn een beschermde diersoort maar helaas kunnen ze ook veel schade toebrengen aan onder andere auto’s. Ze hebben hun zinnen dan voornamelijk gezet op de isolatie van elektriciteitskabels en koelwaterslangen.

Dan uw vragen:

  1. Ondanks dat de 12V accu in de kofferbak geplaatst is zijn er nog voldoende aansluitingen om een marterverjager op aan te sluiten in de motorruimte. Het is dus geen probleem als de accu ergens anders geplaatst is dan gebruikelijk.
  2. Wat betreft het soort afschrik middelen die benoemt hebben we hier geen onderzoek naar gedaan. Ik kan hier dus geen advies over geven, helaas.
  3. De Volkswagen Passat GTE is niet bovengemiddeld favoriet bij de steemarters. Eigenlijk kan elke auto waarin dit soort kabels wordt gebruikt het slachtoffer worden van deze knaagdiertjes. Een goede verjager is daarom in gebieden waar deze dieren leven wel aan te bevelen.

Een mooi voorbeeld van de schade die aangericht kan worden door steenmarters laat mijn collega zien: ANWB Youtube Steenmarter onder de motorkap