Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag er een trekhaak op mijn Kia Niro?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 februari 2024

Ik wil een trekhaak plaatsen op mijn Kia Niro 1.6 Hybride uit 2017, maar op zowel het kentekenbewijs als de site van het RDW kan ik niks vinden over samengesteld gewicht (niet van toepassing) of gewicht aanhangwagen (0 kg) vinden. Een vriend van mij heeft precies een zelfde auto (zelfde typegoedkeuringnummer: e4*2007/46*1139*01) en daar staat over dat hij samengesteld 3230 kg mag wegen en 1300/600 kg mag trekken. Mag ik nu ook gewoon een trekhaak onder mijn auto maken? Het betreft een import auto.

Merk: Kia
Type: Niro
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Hybride

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Bij uw Niro is geen aanhangwagen massa geregistreerd en u vraagt of u wel een trekhaak kunt monteren.

Helaas moet ik u teleurstellen. Wanneer er op het kentekenbewijs geen aanhangwagengewicht is geregistreerd is het niet toegestaan om een aanhanger aan te koppelen. Ziet u ook: Zelf auto importeren het kopje ‘valkuilen’.

Wellicht is er sprake van een verschil in de constructie maar waarschijnlijker is dat er iets mist gegaan tijdens importeren. Helaas gebeurt het vaker bij import dat niet alle gegevens correct worden geregistreerd, met als gevolg onjuiste gegevens op het kentekenbewijs.
Het beste kunt u een CVO (Certificaat Van Overeenstemming) van uw auto bemachtigen. Hopelijk kan Kia Nederland u hierbij helpen, op dit CVO staan de gegevens die horen bij uw auto. Met behulp van deze gegevens kunt u waarschijnlijk uw kentekenbewijs laten aanpassen bij RDW.