Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag er een gewone accu bij een auto met start-stop?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 1 april 2024

is het verplicht een accu met start stop systeem als deze op de auto zit?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het verplicht is om een speciale accu te plaatsen in een auto die voorzien is van een start-stop systeem of dat een normale ook mag.

Hoogwaardige accu

Wanneer de auto voorzien is van een start-stop systeem zal er altijd een hoogwaardige accu gemonteerd zijn; een accu van het type EFB of AGM. Een dergelijke accu is nodig omdat het stroomverbruik hoger kan zijn wanneer de dynamo niet laadt: denk aan het moment voor het rode verkeerslicht dat de verbrandingsmotor uit is en de buitenverlichting, de radio en de verwarming gewoon ingeschakeld zijn. Dan moet alle stroom uit de accu komen en deze moet ook nog genoeg leveren om de startmotor vlot rond te laten gaan zodra het licht op groen springt.
Een EFB of AGM accu vraagt ook een andere laadstrategie vanuit de dynamo, zodat de accu optimaal geladen wordt en een lange levensduur heeft.

Conventionele accu

Wanneer u de EFB of AGM accu vervangt door een ‘normale’ accu zal het start-stop systeem weer actief zijn maar de accu is hier niet op gebouwd. Gevolg is dat deze conventionele accu het aanmerkelijk korter volhoudt (hij moet enorm hard werken). Ook omdat de laadstrategie rekening houdt met een EFB of AGM accu is montage van een ‘normale’ accu niet aan te bevelen.

Verplicht

Het woord verplicht doet denken aan een wettelijke verplichting, deze is er niet. Maar technisch gezien is het niet aan te raden om een conventionele accu te monteren.