Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistof verdwijnt langzaam

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 maart 2024

De koelvloestof verdwijnt langzaam. De garage heeft het systeem onder druk gezet maar kon geen lek vinden. De olie ziet er goed uit. De koelvloeistof ziet er goed uit. Enig idee wat er aan de hand is? Is dit een vaker voorkomend probleem bij de 1,2TSI motor? km stand is 163.000. Kan ik dit laten repareren?

Merk: Skoda
Type: OCTAVIA COMBI 1.2TSI 77KW COMFORT
Bouwjaar: 2011
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 104

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw auto verliest koelvloeistof en u vraagt hoe dit kan en of dit een bekend kwaal is bij deze motoren.

Wanneer de auto koelvloeistof kwijt raakt is er zeer zeker sprake van een lekkage, deze moet verholpen worden.

Natuurlijk is de oorzaak van een lekkage lang niet altijd eenvoudig vast te stellen. Zo kan de kachelradiateur een klein lek hebben waardoor koelvloeistof achter het dashboard druppelt, ook kan er inwendig een haarscheurtje aanwezig zijn waardoor de koelvloeistof in de verbrandingsruimte lekt. Deze zal dan verbranden waardoor het nauwelijks zichtbaar is. Zo is er nog wel een aantal mogelijkheden op te noemen helaas. Een dergelijke lekkage is geen herkenbaar probleem bij de 1.2 TSI motoren, opsporen kan dus best wat meer tijd in beslag nemen.

Het advies is wel om de oorzaak vast te laten stellen en deze te laten verhelpen. Het gevaar is namelijk altijd dat een dergelijk lek plotseling groter wordt waardoor u koelingsproblemen krijgt. Dit soort problemen gebeurt altijd op momenten dat ze helemaal niet uitkomen, dus voorkomen is beter dan genezen!