Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik deze bandenmaat gebruiken?

Vraag gesteld door H. van Rijn op 6 maart 2024

Kan ik ongestraft banden op mijn velg zetten? Nu 225/55/R18 naar 235/55r18
Volgens derde wel maar even een check  ivm overstap naar all season banden die financieel nu aangeboden worden.
Dank alvast.

Merk: Mitsubishi
Type: Outlander
Bouwjaar: 31-05-2018
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 150 orgineel maar getuned fase 1 voor iets extra

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U krijgt all seasonbanden aangeboden. De maat wijkt iets af van de originele banden die nu onder uw auto liggen. U vraagt of deze banden ongestraft zijn te gebruiken.

Op een bestaande velg kan probleemloos een band worden gemonteerd die een maatje breder is. De vuistregel is dat tot twee maten breder en tot één maat smaller op dezelfde velg toelaatbaar is.
Omdat de breedte-hoogteverhouding (55) bij beide banden hetzelfde is, is de 235-band in diameter circa 1,5% groter. Dat valt ook nog binnen de algemeen geldende tolerantie. U zult daar geen merkbare nadelen van ondervinden, al is het niet de maat die de fabrikant in het ontwerp heeft opgenomen.

De eigenschappen op glad wegdek gaan er theoretisch wel op achteruit bij bredere banden. Ook blijkt uit onze tests dat all seasonbanden vooral goed presteren bij kleinere bandenmaten, en dat de prestaties minder worden bij grotere, zwaardere auto's met grotere bandenmaten. Voor de allerbeste prestaties (en voor wie die prestaties ook nodig gaat hebben zoals wintersport) blijven wij de voorkeur uitspreken voor goede winterbanden. Voor gebruik in Nederland (vlakke wegen, kleinere kans op zware omstandigheden) zijn all seasonbanden in ieder geval een veiliger optie dan in de winter doorrijden op zomerbanden.