Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hogere BPM

Vraag gesteld door L. van Hal op 25 februari 2024

Heb op 9-11-23 een nieuwe auto gekocht, met een bpm bedrag van €3387, de auto word nu afgeleverd en de garage wil hebben dat ik het 2024 bpm bedrag betaal, dat is ruim €700 meer, kan dit zo maar"

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft in 2023 een koopovereenkomst gesloten, in 2024 blijkt de BPM hoger te zijn. U vraagt of de verkoper dit mag doorberekenen.

Ik neem aan dat u de koop overeengekomen bent met een autobedrijf dat is aangesloten bij BOVAG. In de voorwaarden staat dan opgenomen (ziet u de koopovereenkomst):
Artikel 4 - Prijzen
1. Alle prijzen zijn exclusief omzetbelasting (en andere heffingen door de overheid) en exclusief de kosten van transport, verzekering, montagewerkzaamheden, servicewerkzaamheden en keuringswerkzaamheden en andere rijklaarkosten. Er kan schriftelijk iets anders zijn afgesproken.
2. Nadat de overeenkomst of opdracht is afgesproken, kan er iets veranderen, waardoor de verkoper/reparateur de prijs zal verhogen. Het gaat om omstandigheden zoals een gewijzigde heffing door de overheid (denk aan belastingen, invoerrechten, of aan accijns), of om valutakoerswijzigingen. Het kan ook gaan om verhoogde fabrieksprijzen/ importeursprijzen, of om gestegen kosten vanwege arbeidslonen, sociale lasten of andere arbeidsvoorwaarden.

Dit betekent dat de prijs inderdaad onderhevig is aan veranderingen in het belastingstelsel. De verkoper kan deze verhoging van BPM dan aan u doorrekenen.