Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ECM stuk?

Vraag gesteld door N. de Groot op 26 februari 2024

De afgelopen maanden ben ik 2 keer op weg geholpen door de Wegenwacht die een probleem vonden bij de aansturing van een relais (geen massa). Mijn auto -Volvo XC60 D5 2012- wilde niet starten en gaf een eindeloze rij foutcodes. De tijdelijke oplossing was om het relais door te verbinden met een kabeltje, dat steeds weer uitgenomen moet worden na het rijden. Inmiddels is de auto meermaals dagenlang bij de dealer geweest, die geen storing konden ontdekken. Nu is daar geconcludeerd dat het euvel dan in de ECM moet liggen. Deze zou vervangen moeten worden. De ECM zou niet gerepareerd kunnen worden, omdat deze niet te openen zou zijn. Kosten ruim 2.100 euro.
Is jullie dit euvel bekend en zien jullie andere mogelijkheden of mogelijke oorzaken? Vriendelijke groet, Niek de Groot

Merk: Volvo
Type: XC60
Bouwjaar: 2012
Brandstof: diesel

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of de storing bij uw Volvo veroorzaakt wordt door een defecte ECM.

Inderdaad kan deze storing veroorzaakt worden door een defect in de ECM, helaas komt deze storing wel eens vaker voor bij de XC60, V60 en S60 van deze generatie. Bij de garage alleen kan een definitieve diagnose gesteld worden of de ECM ook in dit geval de veroorzaker is van het ontbreken van de aansturing van het relais.
In veel gevallen is het mogelijk om de ECM te laten controleren en te laten repareren door een gespecialiseerd bedrijf als ACtronics. Wellicht is dit een mogelijkheid?

De garage zal de ECM dan wel moeten demonteren en verzenden voor een controle. Dit betekent dat u de auto in dat geval wel een paar dagen kwijt bent.