Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autostoeltjes testen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 april 2024

Beste heer/mevrouw,

Na aanleiding van jullie webpagina vraag ik mij af hoe jullie deze test uitvoeren? 

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U wilt weten hoe de autostoeltjestesten worden uitgevoerd.

Alle te testen autostoeltjes worden (anoniem) gekocht, gewoon in de normale handel zoals een particulier dat ook doet. Er worden geen stoeltjes opgevraagd bij fabrikanten. Sterker nog, er is voor de test geen contact met de fabrikanten.

Testmethode 

Er wordt een frontale botsing uitgevoerd en een zijdelingse botsing, volgens het euroncap testprotocol. De zitjes worden hierbij op de achterbank van een VW Polo VI carrosserie gemonteerd. Zitjes die in de rijrichting gemonteerd, moeten met de grootots- en kleinst mogelijke kinderdummy getest worden. Achterwaarts gericht zitjes met de grootst mogelijke dummy. Als een zitje een lig- / slaapstand heeft, worden zowel de zitpositie als de ligpositie getest. Als zitjes zowel met isofix als met de autogordel gemonteerd mogen worden, worden beide montagemogelijkheden getest.

De krachten en belastingen op de kinderdummy worden nauwkeurig gemeten. Daarmee kunnen letsel risico's in kaart worden gebracht.

Handleiding

Behalve de crashtests wordt ook de handleiding uitgebreid beoordeeld en de zitjes worden door proefpersonen in de auto geïnstalleerd (beoordeling van de kans op montage fouten). Ook experts monteren de zitjes om het gebruiksgemak van het zitje te testen. Dan wordt er gekeken naar de ergonomie van het zitje. Zit het kind er goed in (in een goede zithouding) en met een goede, comfortabele zithouding. Ook de reiningsmogelijkheden en de afwerking worden onderzocht (kan de bekleding gedemonteerd worden en in de wasmachine). Verder worden de zitjes nog onderzocht op de aanwezigheid van gevaarlijke (giftige) stoffen. 

Alle informatie over autostoeltjes op een rij: ANWB Autostoeltjestest | Dit zijn de beste autostoeltjes