Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto trilt tussen 100 tot 110 km

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 april 2024

auto trilt bij 100 km

Merk: zafira
Type: opel
Bouwjaar: 2009
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 149
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U meldt dat uw auto trilt tussen 100 en 110 km/u.
 
Onbalans in de band/velgcombinatie of in iets dat met dezelfde snelheid meedraait is een bekende veroorzaker van trillingen. Bij onbalans is de trilling meestal voelbaar bij een vaste snelheid en verdwijnt weer wanneer er sneller wordt gereden. Het advies is dus om als eerste de wielen te laten controleren op onbalans.

Trillingen kunnen naast onbalans in een band/velgcombinatie ook ontstaan door kromme velgen, hoogteslag (onrondheid in de band), andere afwijkingen in de banden, een scheef gemonteerde velg door vervuiling tussen velg en naaf.

De banden en velgen kunnen snel gecontroleerd worden door ze op de brug te laten draaien. Een hoogteslag of slinger in de velg is dan meteen zichtbaar.

Als een trilling in de auto meteen verdwijnt zodra u gas loslaat, dan gaat de aandacht uit naar de homokineten van de aandrijfassen. Dat zijn de 'gewrichten' aan de uiteinden van de aandrijfassen, die ervoor zorgen dat er aandrijfkracht kan worden overgebracht, maar dat de wielen ook kunnen sturen en in- en uitveren. Een kapotte homokineet komt wel vaker voor, meestal bij hogere kilometerstanden. De aandrijfassen moeten vrijwel altijd in zijn compleetheid worden vervangen. Ik adviseer eerst een monteur diagnose te laten stellen en te laten proefrijden.