Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Andere olie Renault Captur

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 april 2024

Mijn auto gebruikt ca. 900 cc. olie per 1000 km. Dat is veel; gebruikte olie door dealer is 5W30 Castrol en ik vul bij met Shell 5W40 Ultra . Chef monteur van dealer adviseert nu Total Quartz 10W60 m.n.gebruikt in de racerij. Deze olie vind ik overigens ook bij andere fabrikanten.
Ik rij ca. 10.000km. per jaar, hoofdzakelijk korte ritten.
Bent u het eens met dit advies ?"
M.vr.gr.

Merk: Renault
Type: Captur automaat 1197 cm3 motor inhoud
Bouwjaar: 2014
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 120

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw 10 jaar oude Renault Captur verbruikt nog net geen 1 liter olie op 1000 km en adviseert uw dealer dikkere olie te gebruiken.


Het huidige verbruik is inderdaad erg fors en toch ook niet per definitie gebruikelijk bij een 10 jaar oude auto. En het advies om 10W60 te gebruiken is heel duidelijk buiten de fabrieksspecificaties om, omdat dit géén formeel voorgeschreven oliesoort is. Maar het advies is van de chefmonteur, min of meer afwijkend van wat de fabrikant opgeeft, maar met als doel om het verbruik wat omlaag te krijgen. Het is toch een beetje een aanpassing om het gebrek 'n beetje minder ernstig te krijgen. Maar in basis is het toch een tekortkoming van het product zélf.

Ik heb begrip en vertrouwen in het advies van de chefmonteur, maar hij zou feitelijk moeten erkennen dat na 10 gebruiksjaren dit eigenlijk geen acceptabel olieverbruik is en dit min of meer een noodgreep is.

 

Reacties

W. Veldhuis

Auteur - 7 april 2024

Betekent dit dat u mij afraadt 10W60 te gebruiken?

M.vr.gr.

Jos

ANWB Expert - 12 april 2024

U kunt gerust vertrouwen op het advies van de betreffende chef monteur. Maar de feitelijke technische oorzaak van hoog olieverbruik wordt daarmee niet opgelost. Ik raad deze olie dus niet af omdat het op aanbeveling is van de dealer en u het dus ook verantwoord mag achten. Maar is het min of meer een noodgreep om met dikkere olie het verbruik wat te beperken. Echter de af-fabriek voorgeschreven olie is dit niet en blijft de feitelijke oorzaak van hoog olieverbruik uiteraard gewoon aanwezig.