Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aangepaste stuurbekrachtiging

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 maart 2024

Vanwege een fysieke beperking in mijn schouders ben ik op zoek naar een auto die zo licht mogelijk stuurt. Ik heb al een Panda (met city knop) maar deze leidt helaas nog tot klachten. Ik heb 2 vragen: 1)  Zijn er auto’s waarbij de bekrachtiging aan te passen is? 2) zijn er auto’s op de markt die een hele krachtige stuurbekrachtiging hebben of die door hun bouw extra licht sturen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Vanwege een fysieke beperking heeft u noodzakelijkerwijs een nadrukkelijk werkende stuurbekrachtiging nodig. De huidige Fiat Panda met de extra bekrachtigende City stand geeft nog altijd onvoldoende stuurhulp.

Dan acht ik de kans eigenlijk wel uitgesloten dat een standaard auto van een ander merk en type u wél de noodzakelijke bekrachtiging gaat geven. Die extra bekrachtiging is immers voor de doorsnee berijder juist niet wenselijk voor een goed stuurgevoel. Het is logisch dat een fysieke reden in uw geval dit méér dan noodzakelijk maakt en zal een bestaande auto daarop aangepast moeten worden. En dat geldt voor meerdere bedieningscomponenten zoals een zwaardere rembekrachtiger of handbediening mocht dat vanwege een beperking noodzakelijk zijn.

Er zijn tal van mogelijkheden om een auto op basis van de fysieke beperkingen aan te passen.Dat geldt ook voor een stuurbekrachtiging die soms wel 2-4 keer extra bekrachtigd kan worden. Ik verwijs u voor alle aanvullingen naar de Hulpmiddelenwijzer met ook de link naar AutoAanpassers Nederland voor bedrijven die dat kunnen uitvoeren.