Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

7 of 13-polige stekker trekhaak

Vraag gesteld door am: H.B. Duipmans op 13 april 2024

Ik heb een VW Polo en wil daar een trekhaak onder laten zetten. Deze trekhaak ga ik gebruiken voor een fietsendrager en heel af en toe voor een kleine aanhangwagen. Trekhakenspecialisten roepen bijna allemaal dat bij een aanhangwagen een 13-polige aansluiting verplicht is (wat een stuk duurder is dan een 7-polige stekker). Volgens mij is dit niet zo, maar ik kan niet ergens vinden waar dit staat. Kunnen jullie mij me nu vertellen hoe het zit?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt een trekhaak monteren en vraagt of een 7-polige stekker voldoende is.

Wanneer u alleen een drager monteert is een 7-polige aansluiting voldoende, maar zodra u een aanhanger gebruikt is een 13-polige stekker vaak noodzakelijk om aan de regelgeving te voldoen.

In een 7-polige stekkerdoos is bijvoorbeeld geen plaats voor een aansluiting van achteruitrijverlichting. Aanhangwagens met een maximum toelaatbare massa van meer dan 750 kg en in gebruik genomen na 31 december 2012 (met eigen kenteken) moeten zijn voorzien van één achteruitrijlicht. Dus alleen met een aanhanger tot 750 kg of in gebruik genomen voor 31 december 2012 kunnen legaal worden aangesloten op een 7-polige stekkerdoos.