Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke motorolie bij 240k kilometerstand?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 februari 2024

Beste Expert,

Ik rijd momenteel in een leuke Toyota Aygo uit 2007 (kenteken 5-XLF-80). Inmiddels ruim 240000 op de teller.
Binnenkort wil ik de olie verversen alleen staat het mij bij dat het beter is om een iets dikkere olie te gebruiken. Nu zit er 5W30 ACEA: A3/B4 olie in van Valvoline.

Is het beter voor de motor om de olie te verversen met een 5W40/10W40 motorolie?

De auto verbruikt wel wat olie (kenmerkend bij dit model). Mogelijk dat met de oliewissel dit stuk minder kan gaan worden?

Hoor graag!

Merk: Toyota
Type: Aygo
Bouwjaar: 2007
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 69

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of u beter een andere olie kunt gebruiken nu de auto een flink aantal kilometers heeft gereden.

Bij uw auto wordt 5W-30 ACEA A3,B4 olie voorgeschreven door de fabrikant. Deze olie is inderdaad vrij dun wat bij een hogere kilometerstand kan leiden tot een hoger olieverbruik.

Wij adviseren echter om altijd en alleen de voorgeschreven motorolie te gebruiken. Wellicht zal een dikkere olie zorgen voor een lager olieverbruik, echter zal deze olie niet voldoen aan de specificaties zoals de motorconstructeur deze wel voorschrijft. Een andere olie zal dan ook minder goed zijn werking doen, wellicht zal de smering, koeling of afvoer van vuil minder optimaal verlopen, wat u juist niet wil!

We kunnen alleen de voorgeschreven olie adviseren en wanneer het verbruik echt toeneemt moet dit verholpen worden. De eerste stap kan zijn om de motor inwendig te (laten) reinigen, dit kan door middel van flushen. Er zijn diverse aanbieders zoals bijvoorbeeld door Forté. Wellicht zal het olieverbruik hierna zoveel dalen dat dit een acceptabel verbruik wordt.

Het toepassen van een dikkere olie is slechts een lapmiddel en geen professioneel herstel.