Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitleg over ANWB kosten auto berekenen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 februari 2024

Hallo medewerkers van de ANWB.

Met behulp van jullie handige website probeer ik de maandelijkse kosten van mijn auto te berekenen. Als ik alle gegevens juist invul krijg ik van jullie een mooi overzicht van alle vaste- en variabele kosten. Hierover heb ik echter enkele vragen:
-1- Bij vaste kosten staat "onderhoud carrosserie en diversen" €25,51 per/maand? Wat zijn dit voor kosten? Op basis van welke uitgaven zijn deze berekend?
Ik ga ervan uit dat de kosten voor de onderhoudsbeurten namelijk bij de variabele kosten onder de rubriek "reparatie en onderhoud" staan vermeld.

-2- Helemaal onderaan staat "rente" €33,- per maand (2,3 ct per kilometer) Waar komen deze kosten vandaan? Op basis van wat worden deze berekend?

Alvast bedankt voor u antwoorden,

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt een toelichting op sommige kostenposten en ik zie nu dat die toelichting op de site inderdaad ontbreekt. Dat moeten we binnenkort maar eens oplossen. Er is wel een mogelijkheid om onderaan stap 4 op "toon basisgegevens" te klikken en dan worden veel specificaties en uitgangspunten duidelijk maar inderdaad niet alles.

De vaste afschrijving is de waardevermindering van de auto door (alleen) het ouder worden. De variabele afschrijving is de waardevermindering door (alleen) de hogere kilometerstand. Er wordt gerekend op basis van de ingevoerde aanschafprijs en dan met de ingevulde (voorgenomen) gebruiksduur vanaf de (ingevulde) aanschafdatum.

De post "Onderhoud Carrosserie & diversen" is een stelpost en omvat de kosten voor bijvoorbeeld wasbeurten, een lakstift en een lidmaatschap van de wegenwacht. De hoogte van de stelpost (te zien achter "toon basisgegevens" is 300 euro per jaar).

Er is in deze berekening uitgegaan van aanschaf van de auto met spaargeld en er is rentederving berekend (gemiste rente-inkomsten vanwege de opname van spaargeld) volgens de methode van het gemiddeld uitstaand kapitaal en bij een rentevoet (spaarrente) van 1,5% per jaar.

Onderaan is het ook mogelijk de berekening te printen. Op de print zou u dan eventueel uw berekening nog specifieker aan uw eigen situatie kunnen aanpassen. Wellicht heeft u een iets andere verzekeringspremie per jaar of wellicht is de auto gefinancierd en wilt u niet de rentederving maar de financieringskosten meenemen. Of wellicht wilt u de post onderhoud carrosserie & diversen aanpassen met de kosten voor de huur van een garage of de kosten voor updates van een navigatiesysteem.