Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaakkogel voor achteruitrijlicht

Vraag gesteld door F. v.d. Heijden op 9 januari 2024

Ik heb bovenstaande Toyota en wil een vaste of afneembare trekhaak laten monteren.
De meningen of hierover zijn verdeeld.
Het trekhaakbedrijf zegt, dat een afneembare verplicht is, omdat een vaste trekhaak het achteruitrijlicht belemmert, omdat het precies voor de achteruitrijlamp zit.
Een vaste trekhaak komt daardoor niet door de apk keuring en kan een boete opleveren.
De andere mening is dat het geen probleem oplevert, omdat de trekhaak minder dan 25% van het volledige achteruitrijlicht beslaat en daardoor wettelijk toegestaan is.
Kunt u vertellen, wie het bij het juiste eind heeft?

Merk: Toyota
Type: Yaris Hybrid Automaat
Bouwjaar: 2021

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent in het bezit van een Toyota Yaris Hybrid en u overweegt de montage van een trekhaak. De vraag is of dat afneembaar moet zijn of dat een vaste kogel óók kan. De kogel dekt namelijk een deel van de achteruitrijlamp af.

Het APK reglement zegt inderdaad dat maximaal 25% afgeschermd mag zijn. Ik kan uiteraard op afstand lastig interpreteren of het meer óf minder dan 25% zal zijn. Maar wanneer ik zorgvuldig de achterkant van deze generatie Yaris bestudeer, dan kom ik uit op bij benadering 1/3 deel van de armatuur dat door de kogel wordt afgeschermd. Onze conclusie is wel dat het naar verwachting méér zal zijn dan 25%.

Feitelijk wordt de duidelijke voorkeur voor de wat duurdere afneembare variant ook bevestigd door de prijslijst van Toyota zélf. Daar wordt in de optielijst uitsluitend de afneembare versie aangeboden. Wat ons betreft is dat ook een teken aan de wand. Bovendien komen we bij met trekhaak uitgevoerde occasions eigenlijk alleen de afneembare varianten tegen. En bovendien heeft de achteruitrijlamp voor een aanwezige achteruitrijcamera de functie de boel uit te lichten bij achteruitrijden in het donker.

Er zijn dus meerdere redenen om duidelijk de voorkeur uit te spreken voor de afneembare kogel. Met name dus dat naar verwachting dit tóch afkeur kan gaan betekenen wanneer de kogel te veel in de weg blijkt te zitten.