Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaakhoogte

Vraag gesteld door A. Stalenberg op 21 februari 2024

Net een vaste Brink trekhaak laten monteren.
In onbeladen toestand is de hoogte van hart kogel tot wegdek 48cm.
Zowel Trekhaakcentrum als de leverancier Brink zegt hier niets aan te kunnen doen. Brink geeft als antwoord dat in volledig beladen toestand de normhoogte tussen de 35 en 42 cm ligt en dat de kogel voldoende zal zakken. Is dus niet zo en ik rijdt nooit volledig beladen. Er zou geen normhoogte bestaan onbeladen, maar ik lees hier en daar max 45 cm.
Ik moet nu dus rijden met een achteroverhellende caravan wat volgens mij invloed heeft op het weggedrag. Een minder steile trekhaakhals leveren kon niet omdat trekhaak als geheel gekeurd is.
Wat zijn uw ideeen hierover? Is een hellende caravan (Eriba 418) onveilig?  


Merk: Mazda
Type: CX-30 , geen aanpassingen aan ophanging oid
Bouwjaar: 2023
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 185
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt weten wat de voorgeschreven hoogte is van een trekhaakkogel.

De hoogte van de trekhaakkogel moet met een onbeladen auto tussen de 38 en 45 cm liggen, beladen tussen de 35 en 42 cm, gemeten vanaf het wegdek tot hart kogel. 48 cm klinkt dan hoog, maar het hangt er wel vanaf waar en hoe dit precies is gemeten. De auto zal tenslotte altijd iets inzakken zodra er druk op de kogel wordt uitgeoefend, de maximale kogeldruk is bij uw auto tenslotte 80 kg! Daarom is het te vroeg om te zeggen dat de trekhaak verkeerd gemonteerd is of dat er iets mis is met de haak zelf.

Anderzijds kan het ook zijn dat uw caravan wat aan de lage kant staat. Dat zou kunnen komen door de montage van plattere banden dan de standaardbanden of omdat de as door flinke belading wat vermoeid is geraakt. Voordat u ingrijpende maatregelen neemt is het wellicht handig om dat te (laten) controleren, een en ander hangt natuurlijk erg van de leeftijd en het gebruik van de caravan af.

Er zijn vulplaatjes verkrijgbaar, van AL-KO zelf, universeel of bijvoorbeeld koppelingverhogers. Ze zijn bijvoorbeeld via Masta verkrijgbaar. In dat geval hoeft u dus helemaal niet op pad met een achter hellende caravan.