Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Start-stop verplicht op nieuwe auto's?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 januari 2024

Mijn dealer geeft aan dat een Stop en Go systeem sinds een aantal jaar verplicht is op alle nieuwe auto's. Ik ben toen gaan zoeken, maar kan hierover niets vinden.
Klopt deze informatie eigenlijk wel?

Met vriendelijke groet,
Meta den Otter

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw dealer beweert dat een Stop en Go systeem sinds een aantal jaar verplicht is op alle nieuwe auto's. Ik vermoed dat u het Start-Stop systeem bedoelt waarbij een auto bij stilstand onderweg automatisch de motor laat afslaan.

Van een verplichting is vanuit Europese wetgeving geen sprake. Wel kiezen veel fabrikanten voor dit systeem omdat het de gemeten CO2 uitstoot naar beneden kan brengen in de officiële meting, dus de bepaling van de CO2 uitstoot die ook bepalend is voor aanschafbelasting BPM en dus voor de uiteindelijke catalogusprijs.

Als het systeem in een auto zit is het ook opgenomen in de typegoedkeuring van een auto. Het is dan ook niet softwarematig definitief uit te schakelen. In die zin is er wel regelgeving, maar de aanwezigheid op zich van een Start-Stop systeem is op zich geen verplichting. Een fabrikant mag dus een auto op de markt brengen zonder dit systeem. Als het er wel op zit dan mag er in verband met de typegoedkeuring geen wijziging worden aangebracht om het systeem definitief uit te schakelen. Het is wel mogelijk om het systeem na elke start handmatig uit te schakelen.