Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Recuperatie tijden afdalen

Vraag gesteld door J. Eerden op 24 januari 2024

Bij lange afdalingen in de Alpen recupereert de auto zoveel dat hij op een gegeven moment niet meer afremt op de motor en moet ik toch zelf remmen. Want de motor slaat niet aan omdat hij op de accu loopt.
Kan ik iets instellen waardoor de auto toch op de motor blijft afremmen?

Merk: Kia
Type: Niro
Bouwjaar: 2021
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 141
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of u langdurig recuperatief kunt remmen tijdens een afdaling.

Bij een (deels) elektrische auto zal het recupereren tijdens afdalen niet altijd mogelijk zijn. Tijdens afdalen wordt kinetische energie omgezet in elektriciteit, dit gaat goed zolang er plek is om deze elektriciteit op te slaan. Wanneer de accu vol is zal regeneratie niet meer mogelijk zijn; de elektriciteit kan tenslotte nergens meer naar toe.

Om componenten als de elektromotor en de accu te beschermen zal recuperatie dus uitschakelen om oververhitting te voorkomen. In die gevallen is vertragen door middel van de hydraulische remmen de enige mogelijkheid. Zorg dat de remvloeistof dus altijd vervangen wordt volgens het onderhoudsschema en als u moet remmen tijdens het afdalen doe dit bij voorkeur fors en kort. Juist bij langdurig zachtjes afremmen ontstaat heel veel warmte waardoor problemen zouden kunnen ontstaan.