Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwprijs auto hoger dan catalogusprijs RDW

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 februari 2024

Wij hebben een nieuwe auto gekocht. Nu gaat de dealer van een andere catalogusprijs uit dan de RDW. De dealer rekend € 405,00 meer, kan dat zomaar?

Merk: Hyundai
Type: Tucson
Bouwjaar: 2024
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 230

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft de genoemde auto gekocht maar laat de RDW een andere nieuwprijs zien dan wat de dealer heeft gerekend.


De waarde die de RDW toont is de catalogusprijs van de auto inclusief de BPM en BTW, ook wel ‘fiscale waarde’ genoemd. Deze fiscale waarde is ook opgenomen in de prijslijst maar is niet geheel overeenkomstig de ''consumentenprijs''. In de prijslijst van uw aangekochte auto wordt dat ook verduidelijkt; ''De fiscale waarde geldt als grondslag voor het berekenen van de fiscale bijtelling. De consumentenadviesprijs zoals op deze pagina's (zie prijslijst, red) vermeld, is de adviesprijs van de auto inclusief BTW, BPM, leges, logistieke kosten en kosten rijklaar maken. Ook zijn de kosten van de kentekenplaten en veiligheidshamer, de handling- en administratiekosten, de kosten tenaamstelling en de recyclingbijdrage inbegrepen''.

Het gat tussen wat u volgens de koopovereenkomst voor de auto moet betalen en wat de RDW opgeeft als fiscale waarde valt wellicht met het bovenstaande te verklaren. En het gaat er uiteindelijk ook om of u de overeengekomen nieuwprijs daadwerkelijk heeft moeten afrekenen. De getoonde waarde van de RDW is de  z.g. ''waarde voor berekening van de bijtelling privé gebruik auto in uw belastingaangifte''. En daar vallen de bovengenoemde kosten dus niet onder. Dat verklaart wellicht het verschil.