Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met een thuiskomer caravan trekken

Vraag gesteld door A. Raadsveld op 23 februari 2024

Als ik tijdens de vakantierit met caravan achter de auto een lekkeband krijg.
Mag ik dan met een thuiskomen onder de auto met de caravan doorrijden?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt in hoeverre een noodreservewiel oftewel thuiskomer inzetbaar is in combinatie met een caravan.

Noodwiel

Het is niet verboden om met een gemonteerde thuiskomer en aangekoppelde caravan te rijden, maar het is allesbehalve ideaal. Het begrip 'thuiskomer' moeten dus niet te letterlijk nemen. Door de kleinere diameter en breedte van de band moet u rekening houden met verminderde prestaties, lees grip.

Dat maakt een thuiskomer alleen geschikt waarvoor het noodwiel is ontworpen: een korte afstand kunnen overbruggen naar een plek waar de lekke band kan worden gerepareerd of vervangen, 'korte afstand' moeten we lezen als de rit naar de dichtstbijzijnde garage.

Niet op de achteras

Rijden met caravan met een thuiskomer op de achteras van de auto moeten we overigens afraden, omdat de stabiliteit van de combinatie anders in het geding komt. Gaat een achterband lek, adviseren wij een voorwiel naar achteren te plaatsen en het noodwiel op de vooras, ook bij een voorwiel aangedreven auto.

Wilt u veel langere afstanden kunnen overbruggen na een lekke band en de reis gewoon voortzetten, dan is een volwaardig reservewiel de enige veilige oplossing.