Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang kan auto nog mee?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 februari 2024

Ik wil een Lexus is kopen met een kilometerstand van 230000km. Deze auto is dealer onderhouden en mijn vraag is kan ik,hoeveel km bij normaal gebruik (onderhoud etc.) kan deze auto nog hebben. Het kenteken van de auto is xxxx
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Lexus IS300H met inmiddels 230.000 km op de teller. U vraagt zich af hoeveel kilometers de auto op basis van goed onderhoud het kan volhouden.

Dat is een lastig te beantwoorden vraag. In alle redelijkheid zou je kunnen zeggen dat elke benzinemotor tenminste 250.000 km moet kunnen halen zonder noemenswaardige gebreken. Natuurlijk zijn er negatieve uitzonderingen maar ook duidelijk zeer positieve uitzonderingen.

Het betreft hier in dit geval een hybride Lexus van 2015. Dus is er 9 jaar gemiddeld pakweg 25.000 km op jaarbasis gereden en is dat voor een particuliere gebruiker bovengemiddeld veel te noemen. Hoeveel kilometers u nog in het verschiet zou kúnnen hebben vraagt min of meer voorspellende gaven. Maar gezien de meer dan 25 jaar Toyota/Lexus hybride ervaringen is de betrouwbaarheid en duurzaamheid nooit een punt van discussie geweest. Ook de hoogvoltageaccu heeft op 'n enkel bij ons gemeld incident na het nooit laten afweten.

Uiteraard kan ik niet voorspellen of u er nog een, twee of misschien wel drie ton bij zou kunnen rijden. Maar bij deze tellerstand heb ik geen reden om een negatief aankoopadvies af te geven. En dat geldt eerlijk gezegd niet voor alle automerken. Natuurlijk is er bij deze tellerstand sprake van een bepaalde gebruikersslijtage, maar de gehele aandrijflijn van deze hybrid heeft een zeer betrouwbare en bedrijfszekere status. Dat neemt niet weg dat er altijd een zeker risico is op een gebrek. Vandaar óók hier het advies bij voorkeur de deal te sluiten met Bovag garantie. Dat is inmiddels 1 jaar, en in combinatie met merk en type auto speelt u dan genoeg op safe om toch tot een dergelijke koop over te gaan.