Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Flushen automatische versnellingsbak wenselijk?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 januari 2024

Dien ik de automatische versnellingsbak bij inmiddels 115.000 kilometer (preventief) te laten flushen? (Dit is ook mijn vraag ten aanzien van de Carbon-flush)

Merk: Saab
Type: 9-3
Bouwjaar: 2006
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 200

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het verstandig is om de automatische versnellingsbak te laten flushen. Ook vraagt u of carbon-flush aan te raden is.

Bij het ontwerp en ook het bepalen van de onderhoudsinterval wordt over het algemeen uitgegaan van een maximale levensduur van ongeveer 15 jaar.

Nu u de auto langer wilt gebruiken is het wellicht aan te raden om de automatische transmissie te laten ‘flushen’. Niet alleen de oude olie wordt afgetapt, ook wordt de versnellingsbak gespoeld, hierna zal de juiste olie weer worden gebruikt om de versnellingsbak mee te vullen. Goed onderhoud wanneer u langer wilt genieten van een automatische versnellingsbak wanneer er nu nog geen problemen zijn. Ik verwijs een naar een pagina van een specialist: Autrans flushen en verversen.

Carbon flush is een inwendige reiniging van de verbrandingsmotor. De hier gebruikte motor staat niet bekend om interne vervuiling. Verbrandingsmotoren voorzien van indirecte brandstof injectie (zoals bij u) hebben dankzij deze inspuiting al een inwendige reiniging bij gebruik. Carbon flush is dus zodoende niet aan te bevelen of noodzakelijk.