Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto wegdoen of behouden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 januari 2024

Ik heb een ford focus uit 2012, die ik regelmatig heb laten onderhouden. De laatste tijd krijgt de auto steeds meer mankementen. Desondanks raadt de monteur van Profile mij af om een andere auto aan te schaffen "omdat deze in zo'n goede staat is" Graag uw advies.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Ford Focus is van 2012 en gezien de nodige investeringen vraagt u zich af of het verstandiger is een andere auto aan te schaffen.


Ik heb uiteraard geen beeld van de huidige staat en conditie van uw auto maar ga van het oordeel van Profile uit. De auto gaat inmiddels richting de 12 jaar en is het niet ongebruikelijk dat u de laatste tijd wat meer mankementen krijgt. Misschien dat dit inherent de leeftijd en kilometerstand is en daarom allemaal vrij logisch verklaarbaar en niet buitensporig. Ik ken het reparatie verleden van uw auto niet maar misschien zijn het allemaal gebruikersslijtage gerelateerde ingrepen geweest.

Wanneer in dit geval Profile géén 'bodemloze put' scenario in het verschiet ziet bij uw auto, is doorrijden een prima te verantwoorden keuze. Zorgvuldig onderhoud is er immers ook voor om betrekkelijk lang en veilig met een auto te kunnen doen. En dat is zeker óók nu lonend wanneer de waarde van de auto niet zo spectaculair meer is. De afschrijving van een auto is per definitie een fikse kostenpost en die is van een 12 jaar oude auto inmiddels redelijk bescheiden.

Eigenlijk is dan de conclusie dat dit de goedkoopste jaren zijn, mits er geen sprake is van buitensporige onderhoudskosten. En gezien de recente uitgaven én het oordeel van Profile dat de Focus ''in zo'n goede staat is'', doet u er eerlijk gezegd vooral een volgende eigenaar een plezier mee wanneer u juist zo'n goed onderhouden auto van de hand doet. Juist nu kunt u van die goedkopere jaren profijt hebben, en zeker wanneer de Profile monteur met een technische blik in de toekomst geen te voorspellen defecten ziet.