Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomer en winter ruitensproeiervloeistof mengen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 november 2023

kan je bij de zomer ruitenwisser vloeistof  
winter antivries ruitenwisser vloeistof bijgooien? als de tank niet helemaal leeg is.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft nog een voorraad zomer ruitensproeiervloeistof in het reservoir zitten terwijl u nu toch écht sprake is van winterse temperaturen. U vraagt of de aanwezige zomervloeistof aangevuld kan worden met de wintervloeistof.

Ruitensproeiervloeistof

Er bestaan twee soorten ruitensproeiervloeistof: een zomer- en een winterversie. De eerste is vaak roze of geel van kleur, de tweede blauw. De winterversie bevat antivries en is daardoor bestand tegen lagere temperaturen, meestal tot -10 of zelfs -20 graden, afhankelijk van de fabrikant. Wanneer je niet tijdig op de wintervloeistof bent overgegaan en het tankje verre van leeg is, zou je kunnen overwegen zoveel mogelijk met ruitensproeiervloeistof antivries concentraat bij te vullen. Dit concentraat heeft een vorstbeveiliging van al gauw -40 graden en kan hopelijk de volledig voorraad op deze manier voldoende vorstbeveiliging meegeven.

Gaat het in uw geval om een laatste restje zomervloeistof, dan kan dat gemakkelijk aangevuld worden met de winterversie. Dus mengen is op zich géén bezwaar. Maar is er sprake van nog een behoorlijke voorraad aan zomer ruitenvloeistof, dan is bijvullen met een geconcentreerde vorstbeveiliging een veiliger keuze.