Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wederom vervuilde THP motor

Vraag gesteld door A. Schuppert op 28 november 2023

Onze piccaso C4, 155 intensive met THP motor heeft 3 jaar geleden een grote reparatie gehad ivm kleppen waar aanslag op zat ( gereinigd met granulaat korrels etc, daarbij is tevens de distributie riem vervangen bij 60.000 km. de kosten waren 2000 euro. De garage deelde ons me dit dit een motor probleem is van de THP motor. Nu 3 jaar later hebben wij hetzelfde probleem, de auto tijd weer met sputteren en slecht snelheid maken boven de 90km.
Hebben wij recht op compensatie, garantie van de citroen garage, opnieuw laten repareren of auto weg doen en inruilen?

Merk: citroen
Type: C4 picasso
Bouwjaar: 2014
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 155
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Drie jaar geleden, bij destijds 60.000 km heeft de THP motor van uw Citroën Picasso een granulaat inwendige motorische schoonmaakactie ondergaan. Nu, drie jaar later dus, moet de behandeling weer opnieuw uitgevoerd worden. U vraagt of u aanspraak kunt maken op compensatie.

Drie jaar na dato wordt dat lastig. Je kunt niet de conclusie trekken dat men onvakkundig heeft gehandeld na drie gebruiksjaren en is het inderdaad een zeer nare eigenschap van deze motor. Uw dealer is ook zo sportief dit toe te geven. En misschien krijgt de inwendige motorvervuiling ook op basis van uw gebruik wat meer de kans zich zo nadrukkelijk snel te ontwikkelen. Een rustige en zuinige rijstijl, soms ook i.c.m. met korte ritjes of veel stadsverkeer, is wel een beetje de voedingsbodem voor deze motor om veel inwendige vervuiling te ontwikkelen. Maar op basis van de leeftijd van de auto én een ingreep van drie jaar geleden, acht ik de kans nihil dat u nog enige compensatie mag en kunt eisen. U bent min of meer het slachtoffer van een motortype die toch wel berucht is om dit verschijnsel. De ene berijder heeft er wel eerder en vaker last van dan de ander, zoals gezegd ook wel afhankelijk van rijstijl en praktijkgebruik. Maar het zal u altijd blijven achtervolgen en kunt u misschien de klok erop gelijk zetten dat u over drie jaar weer aan de beurt bent. Met dat in het vooruitzicht is misschien een geforceerd afscheid van deze auto dan wellicht de beste keuze.