Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waterpomp vervangen bij nieuwe distributie

Vraag gesteld door C. Dekker op 11 november 2023

we hebben door de terug roep actie de distibutieriem moeten vervangen,maar ze hebben niet de waterpomp vervangen,we waren erg boos maar zeiden dat het niet nodig was,onze auto heeft 56450 km gereden,maar idien we nu weer voor de winter maanden verweg gaan krijgen we de angst dat er wat onder weg gebeurt,met de waterpomp.
wat is u advies  weer naar de garage en toch weer een distiebutieriem en waterpomp laten doen
of komt het wel meer voor dat men alleen de distributieriem doen

Merk: ds4
Type: chic puretech
Bouwjaar: 2017
Brandstof: benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij de genoemde tellerstand van uw DS4 is de distributieriem vervangen, feitelijk n.a.v. een terugroepactie van de fabrikant. De dealer heeft echter niet de waterpomp mee vervangen en u vraagt zich af of het bezwaarlijk is dat men die heeft laten zitten.

Het is in de regel inderdaad een advies de waterpomp mee te vervangen bij het monteren van een nieuwe distributieriem. Zeker bij hogere kilometrages waar een gevorderde slijtage op de waterpomp in alle redelijkheid wel valt te verwachten. Dan vervang je de waterpomp min of meer in een moeite mee, om te voorkomen dat binnen een redelijk termijn de boel opnieuw open moet.

In uw geval is het echter begrijpelijk dat de waterpomp is blijven zitten. Enerzijds omdat de tellerstand laag is en er van vergevorderde slijtage op de pomp in alle redelijkheid nog geen sprake kan zijn. En anderzijds omdat deze pomp niet door de distributieriem wordt aangedreven maar door de multiriem, dus feitelijk buiten de distributie valt met toebehoren. Vandaar dat het laten zitten van de pomp te billijken valt.

Wij zijn echter nog wel benieuwd hoe het financieel is afgehandeld. Het mag duidelijk zijn dat de distributieriem én aanverwante problemen van de PureTech motor véél aandacht heeft gekregen. Maar we vernemen ook graag hoe het uiteindelijk qua kosten is opgelost. Misschien kunt u dat nog aanvullend met ons delen, omdat we ons oprecht afvragen of het in voorkomende gevallen ook billijk wordt opgelost.
 

Reacties

C. Dekker

Auteur - 15 januari 2023

ik zou nog even door geven wat de kosten waren van het vervangen,
het bedrag is 569,34€
nog heel erg bedankt,voor de informatie