Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeerde massa aanhanger op kentekenbewijs

Vraag gesteld door M. Coenradi op 5 december 2023

Ik heb dus een Opel Insignia Sport Tourer 1.5turbo 165pk uit 2020. Deze auto heb ik in juli 2023 gekocht.
Ik zat te kijken op mijn kenteken bewijs en daar stond op dat hij maar 1050 kg geremd mag trekken, ik dacht dat dat een milieu dingentje was maar nu blijkt dat volgens de technische gegevens volgens Opel dit 1450 kg geremd zou moeten zijn.
De auto is geïmporteerd uit Duitsland en ik heb contact gehad met andere Insignia eigenaren ook met uit Duitsland geïmporteerde auto's, zelfde uitvoering en motor en die hebben allemaal 1450kg op kenteken staan.
Ik heb al contact gehad met de RDW en die zeggen dat het komt door land van herkomst en dat dat niet veranderd kan worden!
Hebben jullie enig idee? Ik zou dit toch wel veranderd willen zien!

Merk: Opel
Type: Insinia Sport Tourer
Bouwjaar: 2020
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 165
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over de toegestane aanhangwagenmassa van uw Insignia zoals vermeld in de voertuiggegevens.

De RDW zal dit gewicht aanpassen wanneer u kunt aantonen dat de massa van aanhanger geremd inderdaad hoger is dan nu het geregistreerd staat. U kunt de bij de Nederlandse importeur een CVO (Certificaat Van Overeenstemming) aanvragen. Hierin zal de juiste massa van dit voertuig vermeld staan. Indien bij uw auto toch de lagere massa (1050 kg) vermeld staat dan is en blijft dit gewicht geldig voor uw auto.

Helaas zien we veel vaker dat er bij import een ander (of geen) gewicht van de aanhanger is geregistreerd. De RDW neemt dit lagere (of ontbrekende) gewicht dan over en verandering blijkt in de praktijk vaak heel erg lastig te zijn. Dit is dus een aandachtspunt bij aanschaf van een auto afkomstig van import.