Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rood 'remmen' signaal Toyota Yaris

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 8 november 2023

zonder reden verschijnt op dashboard in rood veld: remmen. Vooraf gegaan door scherp piepsignaal.
Is dat normaal? Mij lijkt het gevaarlijk. Auto 2 weken geleden tweedehands gekocht.

Merk: toyota yaris hybrid
Bouwjaar: 2022

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht recent deze Yaris Hybrid van 2022 en u werd onlangs geconfronteerd met een rood waarschuwend ''remmen'' lampje, ondersteund door een geluidssignaal. U lijkt het gevaarlijk.

Het betreffende signaal is normaal en is juist ter voorkoming van een gevaarlijke situatie. Zodra u een motorvoertuig, fietser of voetganger nadert en er dreigt een situatie te ontstaan dat u mogelijk niet tijdig remt, dan wordt dit signaal afgegeven. Het is een waarschuwing wanneer de bestuurder even niet dreigt op te letten. Incidenteel kan dit best van nut zijn in voorkomende gevallen. Dit betreft een z.g. Pre-Crash waarschuwing zoals omschreven hieronder én aanvullend ook in de handleiding van uw auto. Eventueel ook wanneer u wenst dit systeem uit te schakelen. Dat kan immers ook.

 

Reacties

W. Kaars Sypesteijn

Auteur - 15 november 2023

Beste Jos, dank voor je antwoord. Maar toch: het punt is dat het systeem reageerde terwijl er geen enkel voortuig of voetganger in de buurt was te bekennen. De situatie was dus volkomen veilig. Kan je daar nog iets over zeggen? Bij voorbaat dank, Joos

Jos

ANWB Expert - 16 november 2023

Het kan inderdaad voorkomen dat rijhulpsystemen onterecht ingrijpen of een niet terecht signaal afgeven. Ook bij de betreffende auto en andere modellen van dit merk, komt het incidenteel weleens voor dat de bestuurder met een waarschuwingslampje gesommeerd wordt te remmen. Het is lastig om aan te geven waardoor dit ontstaat. Soms kan een bepaalde reflectie op de weg al aanleiding zijn voor een dergelijke waarschuwing. Ik wil dus benadrukken dat de werking zeker niet feilloos is en is er óók op Europees niveau veel aandacht voor gevaarlijke tekortkomingen van rijhulpsystemen.