Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ratelend geluid na een grote beurt

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 november 2023

Enkele weken na een grote beurt aan mijn auto, maakt deze soms een ratelend geluid. Dit gebeurd bij het stationair draaien van de motor of tijdens het rijden. Het gekke is dat dit geluid niet constant aanwezig is. Bij het starten van de motor is er soms niks aan de hand, om tijdens het rijden opeens een ratelend geluid te horen. Volgens de garage was de auto in perfecte staat. Ook ben ik terug geweest naar de garage en deze vermeldde dat alle KIA Picanto's dit geluid maken. Het zou volgens hun te maken hebben met de nieuwe motorolie die na een paar maanden weer wat dikker zou worden, en dan zou het geluid weg zijn. De auto heeft dit geluid nog nooit gemaakt. De km stand is rond de 120.000 km.

Merk: Kia
Type: Picanto
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1.0

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw Picanto laat soms een ratelende geluid horen en u vraagt of dit schadelijk is.

Als eerste moet de oorzaak van het ratelende geluid moeten worden vastgesteld. Is dit geluid afkomstig uit de distributie, een spanner van de multisnaar of wellicht een lager van de waterpomp wellicht, of toch iets heel anders? Pas als de oorzaak duidelijk is kan worden bepaald of dit geluid wel of niet schadelijk is voor de motor/auto.

Ik verwacht niet dat er samenhang is met de uitgevoerde grote beurt maar het verhaal van olie die wat dikker wordt naarmate deze ouder wordt is heel erg onwaarschijnlijk.

Met andere woorden: de auto moet terug naar de garage waar een diagnose gesteld wordt over de herkomst van de sporadische ratel. Wellicht moet de auto hiervoor wat langer bij de garage blijven om het geluid (en de oorzaak) te kunnen opsporen. Zodra deze bekend is kan de garage een reparatieadvies geven.