Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Problemen sigaretten aansteker

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 november 2023

Hoi iedere keer als ik iets aansluit op de sigaretten aansteker ingang bivoorbeeld navigatie dan na tijdje gaan de ruitenwissers langzamer dan abs lampje dan valt de klok etc weg van km teller etc en valt de golf langzaam dood, 10 min wachtenstart hij weer niks meer op de sigaretten aansteker alles normaal, accu probleem hij is al best oud, voor de zekerheid net nieuwe gekocht

Merk: volkswagwn
Type: golf 3 2.0
Bouwjaar: 1996
Brandstof: benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe het kan dat er diverse stroomstoringen zijn wanneer u een accessoire op de sigarettenaansteker aansluit.

De klacht die u omschrijft lijkt voor te komen uit een te lage boordspanning. Deze boordspanning daalt blijkbaar zodra er een accessoire wordt aangesloten op de sigarettenaansluiting.

Als eerste wil ik opmerken dat de aansteker eigenlijk niet het meest optimale stopcontact is. We zien veel vaker dat er bij deze aansluiting een overgangsweerstand ontstaat, hierdoor ontstaat weer warmteontwikkeling waardoor een stekkeraansluiting kan smelten of ontstaan er andere elektrische storingen. Accessoires kunnen eigenlijk veel beter worden aangesloten via een goede stekkerverbinding, u kunt deze aansluiting door de garage laten maken. U zou bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een dergelijke stekker: permanente accu aansluiting.

Het is ook mogelijk kunnen dat de stroomsterkte die de dynamo levert te laag is. Wellicht is de dynamo zelf niet de schuldige maar is er sprake van een slechte aansluiting op de accu op een weerstand in de aansluiting van de dynamo naar de voeding van overige componenten.

Helaas kunt u zelf deze punten niet controleren. Ik adviseer u om de garage bovenstaande controles te laten uitvoeren.