Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mogelijk water in tank

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 december 2023

Ik ben vandaag gaan tanken (E10 brandstof) en ik ben vergeten de tankdop en tankklep dicht te maken. Ik heb vervolgens twee korte ritten gemaakt en de auto een uur laten staan voordat mijn fout opmerkte. Het was hevig aan het regenen de hele tijd dat de tankdop en klep open waren. Mijn vraag is nu of ik mij zorgen moet maken of er water in de tank is gekomen en of er maatregelen zijn die ik moet nemen om problemen te voorkomen/verhelpen. Bedankt voor uw antwoord.

Merk: Opel
Type: Corsa
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 80
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een tijdje zonder tankdop gereden en vraagt of dit kwaad kan.

Het lastige is dat niemand antwoord kan geven op uw vraag. Dat er water in de tank is gekomen is heel erg waarschijnlijk maar of dit een, te verwaarloosbare, druppel is of dat er maatregelen genomen moeten worden kan ik helaas ook niet beatwoorden. Er bestaat helaas geen eenvoudige manier om de hoeveelheid water in de brandstof te meten. Wanneer er water aanwezig is in de brandstofstof kan dit zorgen voor kostbare beschadiging van het brandstofsysteem. Zo zou de brandstofpomp defect kunnen raken.

Een voordeel is dat er bij vrijwel alle auto’s, zo ook bij de uwe, een klep aanwezig is in de vulhals. Deze klep duwt u open met het vulpistool wanneer u gaat tanken, en sluit wanneer het pistool uitgenomen wordt. Hopelijk kan uw garagist controleren of hier nog water op staat (en dit dan afzuigen) of dat dit water intussen toch bij de brandstof is gekomen. In dat laatste geval is het advies om de brandstof toch preventief af te tappen en deze te laten vervangen door schone benzine.