Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lekkende nokkenasversteller

Vraag gesteld door P. Dykshoorn op 7 november 2023

Nokkenasversteller is vervangen vanwege olielekkage in de aangesloten stekker.
Mag mijn inziens niet gebeuren, wat is de reden? Hoe is dit ontstaan? Te veel oliedruk, andere oorzaak/oorzaken!

Gevolgen te verwachten in de toekomst! Hoe te controleren? Kosten zijn nu vergoed middels de verlengde garantie, de verzekering is nog een jaar geldig. Handig om te weten om eventuele gevolgen binnen een jaar te kunnen claimen.

Jammer dat er als voorheen geen technisch advies via te telefoon meer mogelijk is. Verder zou het handig zijn om een bijlage, in dit geval een video van de motor, te kunnen uploaden.

Merk: Ford
Type: Focus SW
Bouwjaar: 2019
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 125

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over de mogelijke oorzaak en gevolgen van een lekkende nokkenasversteller van uw Ford.

Mogelijke oorzaak

Het is heel erg waarschijnlijk dat de inwendige afdichting, in de versteller zelf de schuldige was. Wanneer de nokkenasversteller is vervangen, is hiermee ook gelijk de oorzaak weggehaald. Een te hoge oliedruk is zeer onwaarschijnlijk, deze wordt afgeregeld door een mechanisch oliedrukventiel nabij het oliefilter.

Gevolgen

De garage moet uiteraard de eventuele olieresten, die ontstaan zijn bij de lekkage, wel hebben gereinigd. Als dit gebeurd is zijn er geen nadelige gevolgen meer te verwachten. U kunt zelf af en toe controleren of er sporen van lekkage waar te nemen zijn wanneer u het olieniveau controleert.

We behandelen alle vragen van de leden op dit platform zodat behalve u, ook andere leden uw vraag en het antwoord kunnen lezen. Zo heeft niet alleen u iets aan deze vraag maar wordt de kennis gedeeld. Op dit moment is het in eerste instantie nog niet mogelijk om een bijlage toe te voegen. Ik zal deze suggestie binnen het team bespreken.