Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lampje van voorgloeisysteem knippert

Vraag gesteld door M. Khachabi op 30 november 2023

Ik heb een touran van 2015 TDI en sinds kort knippert het gloei lampje en zegt storing in start stop systeem ik en dit gebeurt allen ‘s morgens en dan de hele dag niet en bij te veel aan en uitzetten van het contact gaan ook het motor lampje branden

Merk: Vw touran 1.6 TDI bluemotion
Type: Touran
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 105pk

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak is van het knipperende lampje van het voorgloeisysteem bij uw Volkswagen.

Volkswagen gebruikt het lampje van het voorgloeisysteem voor verschillende doeleinden. De eerste is u wel bekend; wanneer u wil starten wacht u heel even tot dit lampje dooft, zodra de verbrandingsruimte op temperatuur is dooft het lampje en kunt u de auto starten.

Dan de tweede; het lampje gaat knipperen bij lopende motor. Dit betekent dat er een fout is opgemerkt door de elektronische regeleenheid die de brandstofinspuiting verzorgt (dit is heel algemeen). Aangezien de storing, bij uw auto, alleen aanwezig is na een koude start verwacht ik dat er een defect aanwezig is in een van de gloeibougies zelf. Deze gloeibougies zijn gemonteerd in de verbrandingsruimte en zorgen voor het opwarmen van de motor bij, en iets na, een koude start.

Het advies is dan ook de auto aan te bieden bij de dealer of een specialist voor het echt heel koud wordt. Deze kan de auto uitlezen en een diagnose stellen. Hierna kan er een offerte worden gemaakt voor de reparatie.