Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kwaliteit diesel in de VS

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 december 2023

Goedendag,

Volgend jaar verhuis ik naar de VS. Ik denk erover na mijn Volvo mee te nemen.

Ik heb begrepen dat de kwaliteit van de diesel in de VS minder is dan in Europa en slecht kan zijn voor een moderne dieselmotor.

Wat kan u hierover zeggen/ adviseren?

MvG, René

Merk: Volvo
Type: V60 Plug-in Hybrid
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Diesel

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of u probleemloos kan rijden op de diesel die verkrijgbaar is in de VS.

Volvo schrijft voor dat de brandstof moet voldoen aan de norm EN590. Alle in Nederland getankte brandstof voldoet aan deze norm, ook brandstof met de toevoeging B7 voldoet hieraan. B7 betekent dat er tot maximaal 7% biobrandstof is toegevoegd.

In de Verenigede staten is dieselbrandstof veel beperkter verkrijgbaar, vaak alleen bij tankstations die geschikt zijn voor vrachtauto’s. Ook moet u goed opletten op de aanduidingen B5 en B20. Bij de laatste is tussen 6% en 20% biobrandstof bijgemengd, deze brandstof is niet geschikt voor uw auto. Tank deze dus niet.

Voordat u de auto meeneemt informeert u dus goed of de gewenste brandstof ruim verkrijgbaar is in uw omgeving.

Overigens verwacht ik ook dat elektrische opladen niet eenvoudig zal zijn, aangezien laadpalen een andere stekkeraansluiting hebben en de netspanning vrijwel overal 120 V en 60Hz bedraagt. De voordelen die u in Nederland heeft van de Volvo zullen in de VS dus waarschijnlijk tegen u keren. Het is dan ook maar zeer de vraag of meenemen van de auto verstandig is.