Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kangoo valt onregelmatig uit stationair

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 november 2023

De auto valt soms/ vaak uit als ik wacht voor een stoplicht of gas loslaat in een bocht. Soms dagenlang niet, soms 7 keer in een rit van 10 km. Alle filters zijn vervangen, heel veel sensoren, de bobine en bougies en - na doormeten bij de garage ook het gashuisdeksel (of hoe dat ding ook maar heet). Na het vervangen van dat laatste onderdeel rijdt hij soepeler, schakelt ( automatisch) beter en valt minder vaak uit. Toch niet helemaal opgelost en nu start hij geregeld niet. Ook niet na afsluiten, wachten, opnieuw proberen. Soms uren later weer wel en dan de volgende dag weer niet. Na maanden kan ik er nog steeds niet de vinger op leggen wat de trigger is van dit euvel.

Merk: Renault
Type: Kangoo
Bouwjaar: 2003
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1.5

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw Renault Kangoo valt soms uit en u vraagt wat de oorzaak kan zijn.

Helaas zullen we op afstand ook niet kunnen bepalen wat er nu mis gaat waardoor uw auto regelmatig uitvalt of niet wil aanslaan. Hiervoor is het echt noodzakelijk om metingen te verrichten op het moment van storing. Natuurlijk kan ik wel met u meedenken en kijken welke storingen de Wegenwacht tegenkomt die vergelijkbaar zijn met de uw. Wellicht helpt dit bij het vinden van de storing.

Regelmatig wordt de hulp van de Wegenwacht gevraagd en blijkt het hoofdrelais of het pomprelais te weigeren. Hierdoor zal de auto op dat moment niet aanslaan. De Wegenwacht verbindt dan de hoofdcontacten van het defecte relais door waarna de auto weer rijdt en de garage een nieuw relais kan plaatsen. Wellicht is het een idee om deze relais preventief te laten vervangen. Vervolgens kunt u uitvinden of hierna de klachten uit de wereld zijn.

Ook komt het voor dat de motorcomputer zelf soms uitvalt. Dat is lastig te vinden en deze preventief vervangen is kostbaar! De computer kan wel gedemonteerd worden en vervolgens kan een specialist deze regeleenheid controleren. Wellicht worden er slechte contacten of een overgangsweerstand aangetroffen.

Hopelijk lukt het om de oorzaak te achterhalen voordat u de auto echt zat bent.