Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hulpmiddel om raam te breken bij te water raking

Vraag gesteld door J. Dam op 21 december 2023

Ik heb auto met elektrische ramen,Opel Karl 2017. Als ik te water kom en elektrische deel niet werkt kan ik dan nog uit auto komen? Ik heb zo een lifehammer met metale punt.

Nu zie ik steeds op You Tube een advertentie waarin ze speculeren dat je met een normale lifehammer het glas niet kapot krijgt en adviseren voor safekey, met metale pen die slaat tegen ruit...zgn ontwikkeld door duiker die mensen red.... wat is het beste middel om in auto te hebben mocht je te water raken als je elektrische ramen hebt??

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt welk hulpmiddel u het best kunt gebruiken om het raam te breken wanneer u te water raakt.

Het is zaak om de ramen zo spoedig mogelijk te openen bij het te water raken van de auto. Elektrische ramen werken vaak nog wel een poosje, stel dat deze niet meer werken dan zit er niets anders op dat een raam te breken. We hebben hier vrij regelmatig aandacht voor in bijvoorbeeld de Kampioen. Wij geven hierbij altijd het volgende advies:
Doe een zijraam open of sla het in met een lifehammer. Daarmee wordt bedoeld dat u éérst de ramen op de gebruikelijke manier probeert te openen. Pas als dat niet meer lukt komt de lifehammer er aan te pas. Het is dus zeker niet de bedoeling dat u wacht tot de auto van binnen ook vol water staat. Dit zijn kostbare seconden, u en eventuele andere inzittenden moeten zo snel mogelijk de auto uit. Ook kunt u onder water niet genoeg kracht en snelheid maken met de hamer, door de weerstand van het water. Wachten is dus het laatste wat u moet doen.

Het is ook van belang dat uw lifehammer onder handbereik ligt, ook als de auto op de kop ligt. Een lifehammer moet altijd goed bevestigd zijn in de auto anders wordt het bij een aanrijding een gevaarlijk projectiel. Ook moet het door de klap die een auto kan maken op het water op zijn plek blijven zitten, zodat hij binnen handbereik blijft.
Als u de lifehammer gebruikt, sla dan dichtbij de hoek van een raam. In het midden van het raam zal het glas minder snel breken. Zo ziet u dat er bij het gebruik van een lifehammer best wat komt kijken.

Een alternatief voor een hamer is een apparaatje met een springveer, zoals de compacte safekey. Die past aan de sleutelbos of kan aan de zonneklep worden bevestigd, en is dus altijd binnen handbereik. Een pinnetje in het apparaat tikt op duwkracht de ruit in. Daardoor is het gemakkelijker een ruit kapot te breken als de auto ook van binnen onder water staat, omdat er geen slagsnelheid nodig is. 

Eigenlijk werken zowel de lifehammer als een safekey uitstekend waarbij het gebruik van de safekey net iets eenvoudiger is.
Voor meer informatie kunt u terecht bij de stichting Auto te water.