Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische raam 307

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 november 2023

Vanmorgen dee ik mijn elektrisch raam open om door de slagboom te koemen van het werk en toen ging de raam niet meer om hoog ben een poos bezigeweest om mijn raam weer om hoog te krijgen en na een posje ging hij weer om hoog

Merk: Peugeot
Type: 307
Bouwjaar: 2004
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van een storing in de bediening van het raam van uw 307.

Helaas is het niet zo eenvoudig te bepalen wat de oorzaak is geweest van het raam dat niet wou sluiten. Alleen door op de componenten afzonderlijk te meten is een diagnose te stellen.

Het meest waarschijnlijke is een draadbreuk ter hoogte van de scharnieren. U ziet hier een harmonicarubber dat een draadboom beschermt tegen invloeden van buitenaf. Wel zal deze draadboom elke keer dat u het portier opent of sluit knikken. U begrijpt dat de draadboom na heel vaak knikken wel kan beschadigen.

Ook de raamschakelaars zelf zijn vrij storingsgevoelig, dit kan ook goed de oorzaak zijn voor uw problemen.

Gelukkig is het raam op dit moment gesloten en mijn advies is om niet zelf te gaan experimenteren. De kans is namelijk aanwezig dat het raam een volgende keer niet meer dicht zal gaan.

U kunt dan ook beter naar de garage gaan waar de portierbekleding gedemonteerd kan worden zodat de schakelaar, de regeleenheid, de bedrading en de motor afzonderlijk gecontroleerd kunnen worden.